DIwerkt heeft een nieuwe werklocatie op het Pettelaarpark in ‘s-Hertogenbosch. Wij zijn nieuwsgierig hoe de bedrijven om ons heen kijken naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daarom zijn wij op de koffie gegaan bij een van onze buren. Het lag voor de hand om bij de grootste werkgever hier op het Pettelaarpark te beginnen: de provincie Noord-Brabant. Wij zijn gastvrij ontvangen door Theo van Oerle, H-manager en Sander Elshout die zich bezighoudt met flexibiliteit en mobiliteit van de medewerkers.

Ons kapitaal zit in de medewerkers

De mensen moeten het doen! Daarom besloot de provincie twee jaar geleden om de managementaansturing te wijzigen. Waren eerst de managers verantwoordelijk voor EN de mens EN de resultaten, nu is de scheiding gemaakt tussen O (opgave) manager en H (HR) manager. Theo en Sander leggen uit: “De veranderingen in de samenleving vragen om een beweging van de provinciale organisatie, andere rollen van en andere eisen aan medewerkers. De provincie Noord-Brabant is een moderne en betrouwbare overheidsorganisatie en functioneert als een ‘verbinder’ van lokale belangen en (boven) regionale initiatieven. Om de rol van verbinder met verve te kunnen spelen, wordt van de provinciale medewerkers steeds meer verbindings- en realisatiekracht gevraagd. De provinciale organisatie bestaat voornamelijk uit mensen en het kapitaal zit vooral ook in de medewerkers”, zegt Theo. Vanuit het H-collectief is er een werkgroep die zich bezighoudt met duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.

Hoe zorgen jullie er voor dat de medewerkers duurzaam inzetbaar blijven?

Theo en Sander zijn trots op wat er al gebeurt bij de provincie en willen dit graag vertellen. Zo is er:

  1. Een gezondheidscheck gedaan, daar hebben bijna 500 medewerkers aan deelgenomen en aan de hand van de uitslagen zijn er thematisch workshops georganiseerd zoals ‘Je bent wat je eet’ en workshops rondom het thema werkdruk en werkgeluk.
  2. Een levensfaseregeling waarbij de medewerkers die voor 1 januari 2018 de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt, de gelegenheid krijgen om in werk en salaris een stapje terug te doen om meer ruimte te creëren voor zichzelf en nieuwe collega’s.
  3. Een ‘meester-gezel constructie’ op diverse plekken in de organisatie, waarbij een zeer ervaren medewerker een jonge, nieuwe medewerker het vak leert.
  4. Een mobiliteitsregeling.
  5. Een platform ‘werken in Noordoost Brabant’ waar vacatures van diverse overheidsinstellingen in Noord Brabant gebundeld worden met aandacht voor interne en externe mobiliteit van de medewerkers.
  6. In 2018 staat er weer een medewerkers tevredenheidsonderzoek gepland.

Een hartelijk ontvangst in Brabant!

De ontvangst is uitnodigend met een koffiebalie centraal in de ontvangsthal. “Dat zegt iets over onze organisatie”, vertelt Theo, “en de wijze waarop wij willen verbinden met onze omgeving, Uiteindelijk start alles met het verbinden met jezelf als medewerker, jouw geluk en een goede balans tussen privé en werk. Als iemand zijn hart verbindt met zijn werk, dan volgt het goede resultaat vanzelf” is de overtuiging van Theo. Theo en Sander zijn trots op de provinciale organisatie en durven hun visie op duurzame inzetbaarheid uit te dragen. Het lijkt Theo en Sander interessant om hun ervaringen te delen met andere bedrijven op Pettelaarpark. DIwerkt draagt graag haar steentje bij. In de volgende nieuwsbrief leest u het volgende verhaal van ons kopje koffie bij de buren.

Wilt u ook met ons in gesprek over duurzame inzetbaarheid en ervaringen delen met andere bedrijven? Wij willen graag de ‘verbinder’ zijn en nodigen u graag uit voor een kop koffie. Hier vindt u onze contactgegevens.